Μελέτη Σκελετικών Καταλοίπων Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά, Αμφίπολη

Πέντε οι ενταφιασμένοι στον τύμβο Καστά, μία γυναίκα, δύο άντρες, ένα νεογέννητο βρέφος και ένας αποτεφρωμένος άνδρας

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού 19-01-2015

Μελέτη Σκελετικών Καταλοίπων Ταφικού Μνημείου, Λόφου Καστά, Αμφίπολη

Οπως έχει αναφερθεί στο Δελτίο Τύπου της 19ης Δεκεμβρίου 2014, η ολοκλήρωση της μακροσκοπικής μελέτης του οστεϊκού υλικού από το ταφικό μνημείο στο λόφο Καστά, την οποία έχει αναλάβει διεπιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου, θα ολοκληρωνόταν εντός του Ιανουαρίου 2015. Το Υπουργείο είχε δεσμευθεί, σε προφορική ενημέρωση, όπως αποδεικνυεται στα σχετικά δημοσιεύματα, ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης θα είχε καταληκτική ημερομηνία την 20ή Ιανουαρίου 2015.

Αρχαιολογικές ανασκαφές λόφου Καστά Αμφίπολης

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού 09-01-2015

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με τη συντονιστική ευθύνη του καθηγητή Γρηγ. Τσόκα, η οποία διεξάγει τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά, στην Αμφίπολη, κατασκεύασε ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της εποχής, πριν από την παρέμβαση για την ανέγερση της θόλου.

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη

Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού 22-12-2014

Η γεωφυσική διασκόπηση και η γεωλογική χαρτογράφηση του λόφου Καστά στην Αμφίπολη ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου 2014 και διεξήχθησαν με αποσπασματικό χαρακτήρα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Την ερευνητική ομάδα αποτελούν ο επικεφαλής  Καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ, ο Καθηγητής Παναγιώτης Τσούρλος, ο αν. Καθηγητής Γιώργος Βαργεμέζης, μεταπτυχιακοί φοιτητές και άλλο επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου. Συμμετέχουν, επίσης, o ιζηματολόγος αν. Καθηγητής Γιώργος Συρίδης, ο παλαιοσεισμολόγος Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης και ο γεωλόγος του ΥΠΠΟ Δρ. Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Παραστάσεις υδρίες φτερωτές μορφές και τριποδικός λέβητας στα επιστύλια τάφου Αμφίπολης

Σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις του Υπουργού Πολιτισμού Κου Κώστα Τασούλα από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αμφίπολη, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε αναφέρθκε στην την πορεία των αρχαιολογικών ερευνών και τις εργασίες συντήρησης όπου αποκαλυφθηκαν οι πρώτες ανθρώπινες παραστάσεις στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο του Ταφικού μνημείου του λόφου Καστά και αναζητούνται κι άλλα οικοδομήματα. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ, καθώς και άλλες διαδικασίες.

 Αμφίπολη: Τάφο και σκελετό νεκρού αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη

Εξέχουσα προσωπικότητα ο νεκρός και εντυπωσιακά τα ευρήματα

Βρέθηκε σκελετός σε φέρετρο εντός κιβωτιόσχημου τάφου που είναι σχεδόν ακέραιος και το γενετικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικό εργαστήριο προκειμένου να προκύψουν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα αλλά και την διακρίβωση της ακριβούς ηλικίας του.

 

Αμφίπολη

Πηγή ενημέρωσης για για την Αμφίπολη και την πορεία των νεότερων αλλά και παλαιότερων ανασκαφών, τα ευρήματα στον τύμβο του λόφου Καστά. Δελτία Τύπου, συνεντεύξεις και βίντεο. Η αρχαία ιστορία της περιοχής. Όλα τα νέα του Δήμου Αμφίπολης.

Περισσότερα

Twitter